AD-Vi VVE Beheer B.V. is een SKW-gecertificeerd beheerder en is gespecialiseerd op het gebied van VvE beheer. Wij hebben een jarenlange expertise opge…
Verduurzamen is momenteel een hot onderwerp binnen de vereniging van eigenaren. Verduurzamen kost de eigenaren altijd geld.
De overheid wil verduu…
Wat is eigenaarsbelang?
Als eigenaar bent u samen met andere eigenaren eigenaar van het appartementencomplex. Het eigenaarsbelang betreft verbetering…
Het risico op brand in je eigen woning en in een appartementencomplex dient zo klein mogelijk gehouden te worden. Als eigenaar en als Vereniging van E…
Binnen de vereniging van eigenaren zijn er diverse reglementen van toepassing, namelijk de akte van splitsing en het modelreglement waarop de akte van…
In de akte van splitsing is bepaald dat er ten minste éénmaal per jaar door de VvE vergaderd moet worden. Soms kan dit ook tweemaal per jaar zijn. He…
Als u uw appartement verkoopt of verhuurt, bent u verplicht de nieuwe koper of huurder een energielabel van uw woning overhandigen. Het energielabel g…
Het is wettelijk voorgeschreven dat de jaarrekening van VvE’s elk jaar vóór 1 juli moet zijn vastgesteld.
In het Burgerlijk Wetboek is opgenomen d…
Veel VvE’s denken erover om het beheer van de vereniging uit te besteden. Vaak zijn het de kosten die de VvE tegenhoudt of de gedachte dat uitbestedin…
Sinds 2008 is het verplicht om VvE’s in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bij de KvK-inschrijving hoeft niet vermeld te…
De stijgende energieprijzen hebben voor Nederlandse huishoudens een grote impact op de energierekening. Alle mogelijkheden om te besparen zijn dus moo…
In Nederland komen steeds meer elektrische auto’s en laadpalen. Dit geeft risico’s in ondergrondse parkeergarages. Het risico zit vooral in de elektri…
Vanaf 1 april 2023 is een nieuwe wetgeving in werking getreden om het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging te beperken: het wettelijk CO-…
SVn biedt kleine VvE’s een aantrekkelijke en verantwoorde financiering voor het nemen van energiebesparende maatregelen en eventueel achterstallig ond…
Bij een calamiteit, zoals een brand of een lekkage in het gebouw van een VvE moet er vaak snel gehandeld worden. De oorzaak zal zo snel mogelijk opgel…
Indien een appartement wordt gekocht, zal een eigenaar in veel gevallen het appartement gaan verbouwen. Voor een verbouwing van het privégedeelte is g…
Afhankelijk van het modelreglement dat van toepassing is op uw VvE is het antwoord op de vraag wie verantwoordelijk is voor het hang- en sluitwerk. Er…
Er is weer een nieuw modelreglement voor Verenigingen van Eigenaren (VvE), speciaal voor kleine VvE’s.
Vaak staat op de agenda van een VvE vergadering het onderwerp ‘decharge’. Over het verlenen van decharge bestaan nogal wat misverstanden.
Vanaf juli 2022 is de VvE verplicht rookmelders te plaatsen. Deze verplichting bestond al voor gebouwen van 2003 en jonger, maar geldt vanaf juli 2022…
Ondanks dat een bestuur van een VvE vaak welwillend tegenover een AED (Automatische Externe
Defibrillator) in de entree staat, mag een VvE mag echter…
Indien een eigenaar een dakkapel, aanbouw of dakopbouw wil plaatsen, is hiervoor toestemming van
de vergadering vereist.
Het gebeurt steeds vaker dat een woonappartement door meerdere personen – die onderling geen
huishouden vormen – wordt gebruikt.
In veel appartementencomplexen is noodverlichting verplicht. In het Bouwbesluit staat dat in gebouwen waar meer dan 75 personen gelijktijdig aanwezig …
Parkeergarages en/of parkeerterreinen zijn een gemeenschappelijk bezit. Er is dus altijd toestemming nodig van de algemene ledenvergadering voor wijzi…
Regelmatig zijn er nieuwsberichten over appartementencomplexen waar brand is uitgebroken. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van de brand bij de be…
Vereniging van Eigenaars (VvE’s) met een splitsingsreglement van voor 1992, kennen nog een orgaan met de naam Administrateur. Het is vaak onduidelijk …
Binnen veel VvE’s worden werkzaamheden uitgevoerd door vrijwilligers. Ze nemen een bestuurlijke taak op zich of zetten hun kennis, kunde en vrije tijd…
Regelmatig komt er tijdens een vergadering een onderwerp ter sprake wat niet op de agenda staat, maar waarover toch een besluit wordt genomen. Agendap…
In de nieuwe WMO is geregeld dat als de gemeente heeft beslist tot verstrekking van een maatwerkvoorziening in de vorm van een (woning)aanpassing aan …
Welke verzekeringen zijn er voor de VvE’s en welke schade dekken ze.
Opstalverzekering
De opstalverzekering is een verplichte verzekering voor de …
Energieverbruik in een appartementencomplex wordt steeds belangrijker. Eigenaren maar ook mogelijke kopers wensen een laag energieverbruik. Een laag v…
Een vluchtplan is een verzameling van afspraken die u samen met de mede eigenaren maakt voor het geval er in uw appartementencomplex brand uitbreekt. …
U als appartementseigenaar bent verplicht om samen met de andere eigenaars in het appartementencomplex het gebouw goed te onderhouden en een onderhoud…
Voor de bewoners van een appartementencomplex is het belangrijk de appartementsclausule op te (laten) nemen in de verzekeringsvoorwaarden.
Het ve…
Mag een VvE een vergoeding geven aan de bestuursleden voor het werk dat zij namens de VvE verrichten ?
Allereerst moet er een akkoord van de Algeme…
Décharge
Het bestuur is verplicht de balans en de staat van baten en lasten met toelichting ter goedkeuring aan de VvE voor te leggen. In de praktijk…
Het bezit van een woning in de vorm van een appartementsrecht brengt met zich mee dat u met uw mede-eigenaren beslissingen moet nemen over van alles e…
Het komt regelmatig voor dat appartementseigenaren bepaalde wijzigingen willen aanbrengen in hun appartement of het appartementencomplex.
In principe…
De eigenaar van een appartement is automatisch ook lid van een Vereniging van Eigenaars. Een veelgestelde vraag is hoe het aandeel in het reservefonds…
Indien u eigenaar bent een appartementsrecht, bent u samen met de andere eigenaren gezamenlijk eigenaar van het appartementencomplex. U bent dan ook s…